dinsdag 21 november 2023

Streek GR Haspengouw, LAW, Etappe 10: Van Oleye naar Gelinden

Praktische info

Afstanden en markering: totale afstand 130km, geel-rode markeringen GR-streekroutes
Vertrek: Parking Place Joseph Wauters, 4300 Oleye (Borgworm)
Parking: bij ieder start- en eindpunt is er parking binnen een straal van 100m
Moeilijkheidsgraadgeen noemenswaardige moeilijkheden per etappe
Kaart: volledige wandelkaart online te koop via wandeleninlimburg.be
Download: Etappe 1Etappe 2Etappe 3Etappe 4Etappe 5Etappe 6Etappe 7Etappe 8Etappe 9, Etappe 10, Etappe 11, Etappe 12, Etappe 13
FotoalbumEtappe 1Etappe 2Etappe 3Etappe 4Etappe 5Etappe 6Etappe 7Etappe 8Etappe 9, Etappe 10, Etappe 11, Etappe 12, Etappe 13

Wandeling

De Streek-GR-Haspengouw is een lusvormige langeafstandsroute rondom en door Haspengouw. De totale route is 182km lang: een hoofdroute van 130km en nog 52km aan doorsteken, waardoor je ook kortere lussen kan maken.
Samen met mijn collega en goede vriendin Suzy hebben we zelf een planning opgesteld en de hoofdroute onderverdeeld in 13 etappes van ongeveer 10 à 12km waarvan we er elke week één willen lopen. De bedoeling was dat we vóór de herfst de totale hoofdroute zouden hebben gedaan. 
Jammer genoeg en noodzakelijkerwijs heeft mijn wandelmaatje sinds kort moeten afhaken en vanaf nu wandel ik de resterende etappes alleen uit.

Per etappe breng ik hieronder verder verslag uit.

Etappe 10: Van Oleye (parking Place J. Wauters) naar Gelinden (parking Natuurhuis) 11,8km

17 november 2023: Ik start deze ochtend vanaf Oleye, na het opklaren van de helse stortbuien van vannacht, hoewel de wind hier nog ijzig koud over de velden raast en ik mijn pet stevig op mijn hoofd moet duwen om ze niet te verliezen. Net zoals we de vorige etappe beëindigd hebben, bewonder ik eerst de grote oude boerderijen die kenmerkend zijn voor dit kleine gehucht, waarna ik enkele kilometers door de velden wandel. Eenmaal in buurgemeente Heers verandert de omgeving snel en loop ik door het Hornebos en verder langs het kasteel van Bovenlingen en zijn Rode Dreef richting natuurgebied Overbroek-Egoven, om te eindigen ter hoogte van het Natuurhuis te Gelinden (Heers).

        

        

Highlights van deze route:

Hornebos
Het Hornebos is een loofbos, één der weinige in Droog-Haspengouw, en behoorde oorspronkelijk bij het domein van het Kasteel van Bovenlingen. Het bos is rijk aan planten, waaronder de slanke sleutelbloem en de grote keverorchis. Het hoogste punt is ongeveer 130 meter boven zeeniveau. Vandaar heeft men een mooi uitzicht over het leemplateau van Haspengouw. In het bos ontspringt de Peterkerebrukensloop, welke uitmondt in de Herk. Een ondergrondse tunnel verbond dit beekje met de vijvers van het kasteel. In 1980 werd dit bos aangekocht door het Agentschap Natuur en Bos. Toen waren de vochtige gedeelten begroeid met populier en fijnspar. In 1985 werden deze bomen vervangen door een meer natuurlijke begroeiïng, en in 2002 werd nog eens 15ha, grenzend aan het bos, met bomen beplant.

    

    

Kasteel van Bovenlingen
Bovenlingen (of Schalkhoven) was in de Middeleeuwen een afzonderlijke heerlijkheid. De oudst bekende heer (1390) was Jan van Schalkhoven. Het goed kwam achtereenvolgens  in bezit van het geslacht Van den Hoven, daarna Aert Schroots, die reeds heer was van Pepingen en in 1616 werd het gekocht door Michel de Borchgrave, die een oom was van Henri Schroots. In 1651 werd het kasteel geplunderd door Lotharingse troepen. Waarschijnlijk was het Michel de Borchgrave die de oude burcht liet vervangen door een waterkasteel in Maaslandse stijl met een Franse tuin. In deze vorm werd het rond 1738 getekend door Remacle Leloup. Het was gebouwd rond twee achter elkaar gelegen binnenplaatsen. Later werd het kasteel verbouwd tot een U-vormig geheel en kwam aan de westzijde een kasteelhoeve bij. Het geheel kreeg een laatclassicistisch aanzien. Omstreeks 1900 werden de dienstgebouwen vervangen door de huidige, in eclectische stijl. In 1947 woedde een zware brand, waarbij het grootste deel van het kasteel in vlammen opging. De restanten werden rond 1955 afgebroken. Slechts de dienstgebouwen en de kasteelhoeve bleven bestaan. Na 1984 verdween ook het park. Dit werd omgezet in weiland.

    

Rode Dreef
Deze dreef, die leidt naar de dienstgebouwen en de hoeve van het verdwenen kasteel van Bovenlingen, is sinds 2005 beschermd en eigendom van de gemeente Heers. Ze is 420 meter lang en langs weerszijden beplant met 45 rode beuken. De naam 'Rode Dreef' verwijst echter niet naar de rode beuken, maar naar de rode kleur van het pad dat destijds aangelegd werd met de afval van de rode bakstenen die gebruikt werden voor de bouw van de bijgebouwen van het kasteel.

    

De Zwarte Graaf van Bovenlingen
Kettingzaagkunstenaar Frans Michielsen 'Carving Cis' maakte deze sculptuur van de 'De Zwarte Graaf'. De legende vertelt dat de graaf van Bovenlingen, die het kasteel met bos en landerijen tijdens de Franse Revolutie kocht, de heerlijkheid, de inboedel en de aanpalende gebouwen 'in het zwart' erbij kocht voor een habbekrats. Dit viel niet in goede aarde bij de bevolking en hij werd vervloekt, waardoor hij kort na het bezegelen van de verkoop kwam te sterven. Sindsdien kon zijn ziel geen rust meer vinden volgens de oude verhalen. Op de lange donkere winteravonden kwam hij spoken op zijn domein en verscheen hij in een koets, getrokken door zes vurige zwarte paarden. Hij reed het kasteel binnen via de rode dreef en raasde rond het kasteel en door het park. Snelle rukwinden lieten dan deuren en vensters open vliegen, waarna hij verdween in het bos. Niemand slaagde erin hem uit te bannen. Totdat het 'Heilig Pastoorke' uit Batsheers het waagde. Hij hield de graaf stil en verzocht hem om voorgoed te verdwijnen. Deze weigerde echter, waarop het pastoorke een bezwering uitsprak en de graaf verdween met koets en paarden in de nabijgelegen vijver om nooit meer terug te keren.

Natuurgebied Overbroek-Egoven
Overbroekbeemden en Egoven is een beemdgebied aan de bovenloop van de Herk. In dit natuurgebied vloeien de Grondelingenbeek, de Fonteinbeek, de Molenbeek en de Kasteelbeek in de Herk. Het is een vrij moerassig bosnatuurgebied in de vorm van een groot hoefijzer met grote stukken rietland, populierenbossen en weilanden met grote zegge. Talrijke knotwilgen geven het landschap een typisch waterlandkarakter. In het natuurgebied Overbroek ligt een oude mergelgroeve. Echte mergel, dat bestaat uit kalk, klei en zand, werd vroeger gebruikt om akkergronden minder zuur te maken. Het gaat om een open lucht groeve met erbovenop een Ferraris-bos en een permanent grasland met kalkminnende planten. De mergelgroeve kan enkel onder begeleiding bezocht worden. Tweehonderd meter verder ligt een bezoekerscentrum dat dienst doet als natuurinfopunt.

    

    

    

WORDT VERVOLGD ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen posts

Grenswaterwandeling 4 : Waar La Gueulle de Gäöl wordt